Кајак авантуре

Историјска и авантуристичка кајак вожња Вас води у невероватне пределе заштићеног природног блага Београда – Ратног острва. Поред шетњи градских улицама, познатог београдског ноћног живота и осталих атрактивних активности, овог пута водимо вас на трочасовно разгледање Београда из речне перспективе.

Изазовите себе и уживајте у кајакингу на највећим рекама у Србији, Сави и Дунаву!

Географија: Велико Ратно острво је речно острво у Београду. Налази се на самом ушћу Саве у Дунав. Троугластог је облика и покрива површину од 2.11 км².  Острво је ниско, углавном пешчано и покривено травним површинама и високим растињем. Једна од засебних целина на острву је канал Велики Галијаш. Дунав је својим делом протицао преко острва, док је касније временом канал одсечен од Дунава и био претворен у језеро. Са површином од 0.24 км² представљао је главно станиште птица и мрестилиште за рибе. За време сушних периода, језеро се исуши и тиме комплетно нарушава равнотежу екосистема који га окружује.  Тренутно је 2/3 острва заштићено природно добро у којем је дом нашло чак 196 врста птица, од којих су многе угрожене врсте. Једна од познатих београдских плажа, Лидо, налази се на северном делу острва.

Историја: Острво је добило своје име као историјски важна стратешка тачка за напад или одбрану Београда. На пример, 1521. године када је Београд био под опсадом Турака, већина напада на београдску тврђаву реализован је са острва. Ослобођење Београда под руководством Карађорђа је такође кренуло са острва, када је српска артиљерија са 500 војника бомбардовала Калемегданску тврђаву.  За време одбране 1915. године од Аустрије и Мађарске, противници су опет користили острво за извођење напада на Калемегдан.

Када је кренула изградња Новог Београда 1948. године, управа града је донела одлуку да комплетно уништи острво тако што ће искоритити песак и земљу са острва како би покрили мочварне површине на садашњем Новом Београду. Међутим, алувијални наноси су стално наношени од стране Дунава и ово је допринело превенцији уништења острва. Мало Ратно острво је искоришћено за ове намене и скоро је уништено у овом процесу.

Иако званично није насељено, на острву живи стотине грађана у малим дрвеним кућама. Углавном су у питању старији људи, пензионери који се на острво селе током лета, тамо одржавају своје баште и проналазе мир у центру града.

Доживите џунглу у срцу Београда!

 

Pošaljite upit za više informacija
8 + 7 =

 

Напомена: Превод на стране језике не мора бити у потпуности исправан, јер је подржан од апликације Гоогле Транслате