Kajak avanture

Istorijska i avanturistička kajak vožnja Vas vodi u neverovatne predele zaštićenog prirodnog blaga Beograda – Ratnog ostrva. Pored šetnji gradskih ulicama, poznatog beogradskog noćnog života i ostalih atraktivnih aktivnosti, ovog puta vodimo vas na tročasovno razledanje Beograda iz rečne perspektive.

Izazovite sebe i uživajte u kajakingu na najvećim rekama u Srbiji, Savi i Dunavu!

Geografija: Veliko Ratno ostrvo je rečno ostrvo u Beogradu. Nalazi se na samom ušću Save u Dunav. Trouglastog je oblika i pokriva površinu od 2.11 km².  Ostrvo je nisko, uglavnom peščano i pokriveno travnim površinama i visokim rastinjem. Jedna od zasebnih celina na ostrvu je kanal Veliki Galijaš. Dunav je svojim delom proticao preko ostrva, dok je kasnije vremenom kanal odsečen od Dunava i bio pretvoren u jezero. Sa površinom od 0.24 km² predstavljao je glavno stanište ptica i mrestilište za ribe. Za vreme sušnih perioda, jezero se isuši i time kompletno narušava ravnotežu ekosistema koji ga okružuje.  Trenutno je 2/3 ostrva zaštićeno prirodno dobro u kojem je dom našlo čak 196 vrsta ptica, od kojih su mnoge ugrožene vrste. Jedna od poznatih beogradskih plaža, Lido, nalazi se na severnom delu ostrva.

Istorija: Ostrvo je dobilo svoje ime kao istorijski važna strateška tačka za napad ili odbranu Beograda. Na primer, 1521. godine kada je Beograd bio pod opsadom Turaka, većina napada na beogradsku tvrđavu realizovan je sa ostrva. Oslobođenje Beograda pod rukovodstvom Karađorđa je takođe krenulo sa ostrva, kada je srpska artiljerija sa 500 vojnika bombardovala Kalemegdansku tvrđavu.  Za vreme odbrane 1915. godine od Austrije i Mađarske, protivnici su opet koristili ostrvo za izvođenje napada na Kalemegdan.

Kada je krenula izgradnja Novog Beograda 1948. godine, uprava grada je donela odluku da kompletno uništi ostrvo tako što će iskorititi pesak i zemlju sa ostrva kako bi pokrili močvarne površine na sadašnjem Novom Beogradu. Međutim, aluvijalni nanosi su stalno nanošeni od strane Dunava i ovo je doprinelo prevenciji uništenja ostrva. Malo Ratno ostrvo je iskorišćeno za ove namene i skoro je uništeno u ovom procesu.

Iako zvanično nije naseljeno, na ostrvu živi stotine građana u malim drvenim kućama. Uglavnom su u pitanju stariji ljudi, penzioneri koji se na ostrvo sele tokom leta, tamo održavaju svoje bašte i pronalaze mir u centru grada.

Doživite džunglu u srcu Beograda!

 

Pošaljite upit za više informacija
6 + 4 =

 

Napomena: Prevod na strane jezike ne mora biti u potpunosti ispravan, jer je podržan od aplikacije Google Translate