Подземне туре

Обиђимо поџемне одаје и добро чуване војне тајне некада највеће тврђаве у Европи, Београдске. Посетићемо Римски бунар, чија је мистичност заголицала машту чак и великог Алфреда Хичкока. Војни бункер, до скора непознат јавностиТрајање туре: 2,5 х

Опис туре и активности
Окупљање гостију испред уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ у калемегданском парку у 11:00 часова.

Пролазак кроз Карађорђеву капију – Име је добила у спомен на улазак Карађорђа и устаничке српске војске у тврђаву почетком 1807. године. Дуго се веровало да је Карађорђе управо кроз ову капију ушао у тврђаву…Пролазак кроз унутрашњу Стамбол капију – Током аустријске владавине Београдом 1717–1736. године изграђена су утврђења Југоисточног фронта на основу пројекта инжењеријског пуковника Николе Доксата де Мореза (помиње се удомаћем филму Лавиринт). Тада је подигнута и Стамбол капија … Пролазак кроз Сахат капију – Венецијански градитељ у аустријској, а потом и у турској служби, Андреа Корнаро, изградио је данашњу Сахат капију. До данас је у аустријским архивама обележен као Издајник.

Силазак у велики поџемни бункер из времена Информбироа – Бункер је изграђен 1948. године због потребе тадашње државе да се одбрани од евентуалног напада Совјетског Савеза. Југословенска народна армија одлучила је да изгради бункер на стратешки изузетно важном месту, са отворима за топове и противтенковску артирељерију али и свим неопходним пратећим програмом за случај напада, укључујући и резервоаре за воду од необичног материјала. Подсетићемо колико Београд има немирну истроију чак и у мирнодопским данима…

Римски Бунар – тајанствено здање укопано у стеновито тло у близини „Победника” пре три века. Римски бунар називају и “пупак света” и веровало се да је то место одакле је митски јунак Орфеј силазио у поџемни свет.
Силазак у поџемни лагум Великог барутног магацина и поклоњење једној од највећих реликвија хришћанског света, Јонином саркофагу старом око 1500 година.- Велики барутни магацина укопан је у стени западног подграђа или тзв. Дунавске падине и настао је у време велике аустријске реконструкције Београдске тврђаве. Градња је трајала само две године, Око ове грађевине, средином XВИИИ века изграђен је изузетно јак заштитни бедем. У првој сали налази се поставка римских камених споменика, стела, саркофага и жртвеника који су током низа година прикупљани и доношени са многобројних налазишта Београда, Космаја и Костолца.

Одлазак до поџемног лагума у Карађорђевој улици. Данас винарија, некад је служио као складиште речним трговцима који су ту смештали робу пристиглу Савом и Дунавом, а потом је помоћу лифта на вучу износили на Косанчићев венац. Чека нас послужење вином и предах од поџемне београдске авантуре.

Pošaljite upit za više informacija
2 + 7 =

 

Напомена: Превод на стране језике не мора бити у потпуности исправан, јер је подржан од апликације Гоогле Транслате